foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

ЛИНКОВИ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржан Дан талентованих ученика у Основној школи ,,Јован Јовановић Змај“- A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában megtartottuk a Tehetséges tanulók napját

У среду, 24. априла, у школској библиотеци Основне школе ,,Јован Јовановић Змај“, одржана је промоција талентованих ученика за школску 2023 / 2024. годину. Циљ манифестације је да промовишемо и препознамо таленте које поседују наши ученици,  који често остану неоткривени. Таленат сам по себи захтева много труда, рада, одрицања и ангажмана целе породице, али су плодови успеха самим тим дражи и вреднији.

Почетком недеље је на централном ходнику школе уприличена изложба са биографијама и успесима талентованих ученика, путем које су и остали Змајевци били упознати чиме се њихови другари баве у слободно време.

Ове школске године своје таленте представили су: Анђела Парежанин, Далма Богдан, Лука Ивазовић, Софиа Живановић и Јелена Миљковић.

Присутну публику је поздравила директорка школе Клаудиа Губић Шелкен и истакла значај ове лепе манифестације која се већ четврти пут одржава у нашој  школи. Представнице стручне службе, Драгана Ћупурдија и Драгица Пап, од којих је ова лепа идеја и потекла, дале су своје кратко виђење шта је то таленат и како га препознати. Разговор са ученицима водиле су Тања Благојевић, наставница српског језика и књижевности и учитељица Хуска Каролина.

Анђела Парежанин је ученица 7.б одељења чија је велика љубав израда играчака. Ручним радом сее бави од 6. године. Прво је савладала технику шивења, а затим и хеклања. Оно што посебно истиче као значај хобија којим се бави није само вредност предмета које израђујеје, већ и стрпљење које је стекла током стварања играчака. Њена машта и вештина не могу да вас не оставе без даха када видите шта све могу да направе веште руке ове вредне девојчице. Њен уметнички сензибилитет потврђује и освојено 1. место на такмичењу за најбољу карикатуру на ,,Малом Пјеру“. Научила је и како да исплнира своје слободно време, јер је Анђела и одлична ученица која је постигла значајне резултате на Окружним такмичењима из географије и хемије.

Далма Богдан је ученица 7.ц одељења која поред тога што учествује на бројним такмичењима и постиже сјајне резултате има још једну велику љубав,  а то је музика. Дуги низ година свира гитару, јер воли музику која је опушта и чини срећном. Осим музике Далма има још једну уметничку црту, а то је ликовна уметност, будући да је на такмичењу за најбољу карикатуру у оквиру Манифестације ,,Мали Пјер“ освојила треће место. Математику је заволела још у нижим разреда када је кренула на такмичења, а од петог разреда постигла је велике успехе из мађарског језика (правописа). Ова школска година је била веома успешна за ову свестрану и вредну девојчицу јер је постигла значајне резултате на општинским и окружним такмичењима из физике, мађарског језика и биологије. Далма је истакла да су јој веома важни подршка породице и пријатеља, који јој представљају подстрек и велики ослонац у животу.

Лука Ивазовић је ученик 8.б одељења који је Музичку школу уписао са 9 година на одсеку за клавир и убрзо открио да је музика његова велика љубав. Учествовао је на бројним клавирским такмичењима, као и на такмичењима из теорије музике и солфеђа на којима је постигао завидне резултате. Током свог обраћања Лука је истакао да је током свог музичког образовања схватио да је свет уз музику много лепши и да кроз музику може лакше да изрази своја осећања, како лепа, тако и тужна, а оно што је посебно лепо и што га чини срећним је што драгим људима око себе може да улепша дан. Жеља му је да своје школовање настави у свету музике и да људима пренесе бар делић оног лепог осећаја који има док свира клавир. Део те музичке чаролије Лука је поделио и са присутном публиком. Желео би да упише упоредо Гимназију ,,Светозар Марковић“ и Средњу музичку школу.

Софиа Живановић иде у 8.б разред, одлична је ученица, тренира одбојку, а оно што је од пре три године њена велика љубав је глума. Своје прве позоришне  кораке започела је у Дечијем позоришту, да би ове године закорачила и на велику сцену Народног позоришта у представи ,,Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878“. Софиа је истакла да је на почетку имала трему која је касније нестала, да је стекла много нових пријатеља и да ужива у свакој проби са својим другарима и старијим глумцима од којих се труди да много научи. Они су донекле и њен узор. Представа у којој учествује пласирала се међу седам најбољих представа у држави и посебно се радује што ће 29. маја учествовати на Стеријином позорју у Новом Саду. Ове школске године је освојила диплому из енглеског језика.

Јелена Миљковић је ученица 8.б одељења. Њена велика љубав је музика. Похађа Музичку школу, свира виолину и до сада је постигла значајне успехе на инструменталним такмичењима, као и из теорије музике и солфеђа. Јелени је, захваљујући труду и раду, припала и та част да буде Прва виолина у оркестру. То значи да Јелена помаже својим другарима приликом музицирања. Тешко је набројати све вредности и афинитете које ова вредна девојчица поседује. У нижим разредима учествовала је на такмичењима из математике, а у вишим разредима је освојила  прегршт диплома  на општинским и окружним такмичењима из хемије, гееографије, биологије, историје и из српског језика. Представљала је школу и на Републичким такмичењима из билогије и хемије. Воли да помаже својим другаримау у учењу и да шири позитивну енергију. Оно што посебно краси ову марљиву девојчицу је осмех по којем је препознатљива. Верује да се уз добру организацију времена могу постићи сви зацртани циљеви и остварити сви снови. Планира да упише упоредо Гимназију ,,Светозар Марковић“ и Средњу музичку школу.

Публика је уживала све време и све ученике наградила великим аплаузом. Разговор је текао спонтано и протекао је у предивној атмосфери. Нашим талентованим ученицима желимо много успеха у даљем раду, и да једног дана буду промотери не само наше школе, већ и града Суботице, а поштованој публици се срдачно захваљујемо што су својим присуством подржали Змајеве младе наде.

Линк о талентима: 

👇

ТАЛЕНТИ 2024

Április 24-én, szerdán a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola könyvtárában bemutatkoztak a 2023/2024-es tanév legtehetségesebb tanulói. A rendezvény célja diákjaink tehetségének elismerése, népszerűsítése. A tehetség sok erőfeszítést, munkát, áldozatot, az egész család támogatását követeli meg, de a siker gyümölcse így édesebb és értékesebb.

     A hét elején kiállítást rendeztünk az iskola központi folyosóján, melyen a tehetséges tanulók életrajzát és eredményeit mutattuk be, így mindenki megismerhette, mivel foglalkoznak társaik a szabadidejükben.

     Ebben a tanévben Anđela Parežanin, Bogdán Dalma, Luka Ivazović, Sofia Živanović és Jelena Miljković mutatták be tehetségüket.

     Gubić Šelken  Claudia iskolaigazgató köszöntötte a jelenlevőket, és hangsúlyozta ennek a szép rendezvénynek a fontosságát, amelyet immár negyedik alkalommal szerveztek meg iskolánkban. A szakszolgálat képviselői, Pap Dragica és Dragana Ćupurdija, akik az ötletgazdái ennek a rendezvénynek, röviden bemutatták, mi a tehetség, és hogyan lehet felismerni azt. A diákokkal folytatott beszélgetést Tanja Blagojević szerb nyelv és irodalom szakos tanárnő, valamint Huszka Karolina tanítónő vezették.

     Angela Parežanin 7.b osztályos tanuló a játékkészítés szerelmese. Hatévesen kezdett kézimunkázni. Először a varrás, majd a horgolás technikáját sajátította el. Hobbijának köszönve nemcsak értékes tárgyakat alkot, hanem a játékkészítés során megtanult türelmesnek is lenni. Fantáziája és ügyessége határtalan, mindenkinek elakad a lélegzete, amikor meglátja, mit tud ez az ügyes kislány alkotni. Művészi érzékenységét az is igazolja, hogy a Kis Pierre (Mali Pjer) elnevezésű gyermekkarikatúra-versenyen elnyerte az 1. helyezést. Azt is megtanulta, hogyan ossza be idejét, hiszen Angela kiváló tanuló, aki a körzeti versenyeken jelentős eredményeket ért el földrajzból és kémiából.

     Bogdán Dalma 7.c osztályos tanuló, akinek amellett, hogy számos versenyen részt vesz és remek eredményeket ér el, van még egy nagy szerelme, a zene. Évek óta gitározik, szereti a zenét, ami ellazítja és boldoggá teszi. A zenén kívül Dalma kiváló képzőművészetből is, hiszen a Mali Pjer karikatúra-versenyen harmadik helyezést ért el. A matematikát már alsó tagozatban megszerette, akkor kezdett versenyeken indulni. Ötödik osztálytól magyar nyelvből ért el kimagasló eredményeket. Ez a tanév nagyon sikeres volt ennek a sokoldalú és szorgalmas lánynak, hiszen jelentős eredményeket ért el a községi és a körzeti versenyen magyar nyelvből, fizikából és biológiából. Dalma kiemelte, nagyon fontos számára családja és barátai támogatása, akik bátorítást és nagy segítséget jelentenek az életben.

     Luka Ivazović 8.b osztályos tanuló kilencévesen lett a Zeneiskola tanulója zongora szakon, és hamar rájött, hogy a zene a nagy szerelme. Számos zongoraversenyen vett részt, valamint zeneelméleti és szolfézs versenyeken is irigylésre méltó eredményeket ért el. Luka beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy zenei oktatása során ráébredt, a zenével sokkal szebb a világ, a zenén keresztül könnyebben tudja kifejezni szép és szomorú érzéseit, azt, ami különösen szép, és ami boldoggá teszi, megszépíti a körülötte lévő kedves emberek napját. Az a vágya, hogy folytassa zenei tanulmányait, és annak a gyönyörű érzésnek, amit zongorázás közben érez, legalább egy töredékét átadja az embereknek. Luka megosztotta a közönséggel a zenei varázslat egy részét. Párhuzamosan szeretne beiratkozni a Svetozar Marković Gimnáziumba és a Zeneművészeti Szakközépiskolába.

     Sofia Živanović 8.b osztályos, kitűnő tanuló, röplabdázik, három éve a színészet a nagy szerelme. Első színházi fellépéseit a Gyermekszínházban kezdte, idén pedig a Népszínházban is szerepet kapott a Szegény boszniai Mileva 1878-ban a mi civilizációnkban című darabban. Sofia kiemelte, hogy az elején lámpalázas volt, ami később megszűnt, sok új barátot szerzett, minden próbának örül, és igyekszik sokat tanulni az idősebb színészektől. Bizonyos mértékig ők is a példaképei. Az előadás, amelyben szerepel, bekerült az ország hét legjobb előadása közé, és különösen várja, hogy május 29-én részt vegyen az újvidéki Sterija Játékokon. Ebben a tanévben angolból szerzett oklevelet.

     Jelena Miljković 8.b osztályos tanuló. Nagy szerelme a zene. Zeneiskolába jár, hegedül, jelentős sikereket ért el hangszeres versenyeken, valamint zeneelméletben és szolfézsban. Erőfeszítésének és munkájának köszönhetően Jelena megkapta azt a megtiszteltetést, hogy első hegedűs lehet a zenekarban. Ez azt jelenti, hogy Jelena segít barátainak a zenélésben. Nehéz felsorolni az összes eredményt, értéket, amellyel ez a keményen dolgozó lány rendelkezik. Alsósként matematika versenyeken vett részt, a felső tagozaton pedig községi és körzeti versenyeken szerzett számos oklevelet kémiából, földrajzból, biológiából, történelemből, szerb nyelvből. A köztársasági biológia és kémia versenyeken is képviselte az iskolát. Szeret barátainak segíteni a tanulásban, és pozitív energiát sugározni. Ami különösen ékesíti ezt a szorgalmas lányt, az a jellegzetes mosolya. Hisz abban, hogy hatékony időgazdálkodással minden célodat elérheted, és minden álmodat megvalósíthatod. Párhuzamosan szeretne  beiratkozni a Svetozar Marković Gimnáziumba és a Zeneművészeti Szakközépiskolába.

     A közönségnek tetszett a tehetséges tanulók bemutatkozása, mindenkit nagy tapssal jutalmaztak. A beszélgetés spontán volt, és csodálatos légkörben zajlott. Tehetséges diákjainknak sok sikert kívánunk további munkájukhoz, hogy egy napon ne csak iskolánknak, hanem Szabadka városának is népszerűsítői legyenek. Tisztelt közönségünknek köszönjük, hogy jelenlétükkel támogatták Zmaj fiatal reménységeit.

TALENTI 2024

 

Copyright 2024  ОШ "Јован Јовановић Змај" Суботица