foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

ЛИНКОВИ

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЕКСКУРЗИЈА ОСМИХ РАЗРЕДА

Ученици осмих разреда 15. и 16. марта били су на дводневној екскурзији.

Екскурзија је  почела обиласком старог језгра Зрењанина у оквиру кога се налазе јавни стамбени објекти из XИX и XX века са културно-историјским реномеом, као и нови споменик краљу Петру И Карађорђевићу који је аутентичан споменик из времена кад је град носио назив Петровград. Следио је  одлазак у обилазак Народног музеја завичајног карактера у оквиру кога се налази 5 одељења: природњачко, археолошко, етнолошко, историјско и одељење историје уметности. Потом је следио одлазак у Идвор, родно место нашег познатог научника Михајла Пупина. Обилазак музеја “Михајло Пупин”. По завршеном обиласку пут се наставио до Вршца. Обилазак Вршца почео је посетом Народном музеју из XИX века, где је изложена археолошка, историјска, етнографска, уметничка и природњачка збирка, а музеју припада и „Апотека на степеницама“ као посебан депаданс, чији је обилазак такође био реализован. Следила  шетња центром града уз панорамско разгледање Градске куће из XVIII века, Двора епархије банатске, Стеријине куће/родне куће писца Јована Стерије Поповића.

Други дан је почео обиласком Манастира Месић.

Манастир Месић је женски манастир Српске православне цркве у банатској епархији. Један је од најзначајнијих манастира у југоисточном Банату, настао највероватније у XВ веку, мада га по локалној легенди оснива 1225. године Арсеније Богдановић Хиландарац кога је лично Св. Сава поставио за игумана манастира. Друга верзија има највише вероватноће, наиме по њој је манастир Месић основао Јован Бранковић, последњи из лозе Бранковића, крајем XВ века. По завршеним обиласцима у Вршцу група се попела на Вршачку  кулу (399мнв) са видиковцем на Вршачким планинама. 

Ово предивно путовање је испунило сва наша очекивања. Били смо поносни што су наши ученици показали културу, поштовање према старијима и  пажњу током излагања о важним догађајима и личностима из наше историје. Оно што ћемо сигурно заувек сачувати у сећању је лепо дружење. Наша сазнања о славној прошлости су богатија. Путовања чине живот лепшим и садржајнијим. Ово је била јединствена прилика да се подсетимо колико је Србија лепа и богата земља, земља вредних људи и прекрасних предела.

eks8 1eks8 2

eks8 3eks8 4

Copyright 2024  ОШ "Јован Јовановић Змај" Суботица