foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

ЛИНКОВИ

ОГЛАСНА ТАБЛА

ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА - SZENT SZÁVA NAP

ГОВОР ДИРЕКТОРКЕ ШКОЛЕ

 

Овај празнични дан посвећен је једној од најважнијих историјских личности, просветитељу образовања, државности  и верске културе у Србији – Растку Немањићу – Светом Сави.

Свети Сава се слави као заштитник школе, учитеља и ђака.

Рођен је 1169. године у Расу као најмлађе дете великог српског жупана Стефана Немање и његове жене Ане, добивши име Растко. Малог Растка васпитавали су најбољи учитељи из Солуна, Дубровника, Венеције и Цариграда. Био је бистро, паметно и весело дете, брзо је научио да чита и пише. Међутим, Растка световни живот није много занимао, већ је интересовање показивао за духовне лепоте.

Задивљен причама о лепоти Свете горе, донео је одлуку која ће му потпуно изменити живот - решио је да оде у ову монашку државу. С обзиром на то да није могао да рачуна на родитељски благослов, одлучио је, баш када су родитељи решили да га жене, да побегне с монасима.

Мимо манастирских прописа, дотадашњи принц се замонашио и узео име Сава.

Дело Светога Саве је једна духовна читанка, отворена књига која преноси мир и љубав, смиреност дарежљивост, човекољубље, трпељивост, оданост вери и молитви која нас чини целовитим личностима.

Свети Сава је постао симбол српске нације.Он  је  оплеменио душу Србије врлинама изворног Хришћанства са Истока, које је он проповедао на разумљив начин, и тако је постао посебан вид православља-наше светосавље.Научио је свој народ шта је љубав, мирење, праштање, знање, истинољубље, част,  достојанство.За све што је учинио у оплемењивању српске народне душе дугујемо му велику захвалност.

Зато вам искрено и чистих мисли честитам славу и  желим да сви заједно останемо здрави на путу истине, правде, поштења, знања,, онако како нам је наш просветитељ Свети Сава  показао.

 

viber slika 2023 01 27 14 26 32 369viber slika 2023 01 27 14 22 56 528

ФОТОГРАФИЈЕ - FÉNYKÉPEK

Copyright 2024  ОШ "Јован Јовановић Змај" Суботица