ОШ "Јован Јовановић Змај" Суботица

AI "Jovan Jovanović Zmaj" Szabadka

Ала је леп овај свет...

Нов
16
2013

Обележен 16. новембар – Међународни Дан толеранције

  • Обележен 16. новембар – Међународни Дан толеранције

У петак, 15. новембра 2013. године су ученици наше школе у сарадњи са школским Тимом за заштиту деце од насиља обележили  16. новембар – Међународни Дан толеранције. Путем разгласа ученике смо упознали са значајем толеранције у друштву, а затим је постављен и пригодног пано у холу школу, с циљем да ученике подсетимо на следеће:

        Међународни Дан толеранције, који све људе света подсећа да је поштовање и уважавање разлика услов мира, стабилности, и напретка народа и држава усвојен је 16. новембра 1995. године у Паризу, Декларацијом Уједињених нација.

       Ако желимо да живимо у хармоничној заједници, неопходмо је да поштујемо и уважавамо не само оне који су нам слични, већ и оне који се од нас разликују по својим идејама, ставовима, оне који су друге нације, вере, сексуалног опредељења, или који говоре другим језиком.

        Толерантна особа није особа која чини уступке, која је попустљива, већ она која се држи својих уверења, али и прихвата чињеницу да и други имају право на своја уверења, као и да је свако људско биће подједнако врадно, или има право да буде то што јесте.

        У Србији треба још много тога учинити ако желимо да људе, а посебно децу и младе, научимо толеранцији, односно томе, како тако различити можемо заједно и хармонично да живимо у земљи,  у којој своја права остварује 29 различитих, етничких заједница. Жеља нам је да сви наши ученици схвате да је РАЗЛИЧИТОСТ наша ВРЛИНА, а не мана, и да су ДРУГАРСТВО и ТОЛЕРАНЦИЈА предуслов за безбрижно детињство.