HU

ОШ "Јован Јовановић Змај"
Суботица

Ала је леп овај свет...

О школи

О песнику

Јавне набавке

О ШКОЛИ

ИСТОРИЈАТ ЗГРАДЕ

1874. самостан часних сестара тражи одобрење за  отварање основне школе. У оно време школа је имала само три просторије.1875. почиње доградња и проширење школске зграде. Тада је школа имала свега 90 ученика. 1878. организован је интернатски смештај ученика. Измећу два светска рата школа ради као верска школа. После окупације рад се проширује на оспособљавање учитеља. Првих дана ослобођења школа је преуређена je у болницу, а након годину дана у згради почиње са радом двојезична учитељска школа.

 

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Решењем Повереништва за просвету од 02.08.1950. године основана је у Суботици Осмолетка бр.7. Одлучено је да се нова школа смести у згради гимназије. Септембра 1955. одлучено је да се школи да име неког великана нашег народа. Ценећи величину и заслуге прослављеног дечијег песника Чика Јове Змаја, колектив ове школе је одлучио да се школи да име Јован Јовановић Змај. Септембра 1956. је уведена двојезична настава на српскохрватском и мађарском језику. 1958. школа прелази у зграду бивше Учитељске школе  у којој је од 1959. до 1964. служила као Вежбаоница Учитељске школе.

Покрајинси завод за школство Војводине, налазећи у овој школи примерне резултате изабрао ју је за експериментално учење нематерњег језика у 1. и 2. разреду за експериментално извођење наставе у области математике, за увођење двојезичне наставе и за експеримент у допунској настави.

Период осамдесетих година прошлог века је био период процвата наше школе, јер je у то време  школа имала око 1000 ученика, стручнији наставни кадар, а све је то последица тадашњих повољнијих друштвених услова у којима су људи живели.

 

ЗНАЧАЈНИ УСПЕСИ ШКОЛЕ И ПОЈЕДИНАЦА

На основу података из летописа, 1970. год. школа је добила Октобарску награду, 1978. год. плакету СУБНОР-а Југославије, шк. год.1981/82. награду «Партизански учитељ».

Радници школе, Мохорић Ангела, Такач Марија и Генцел Вероника 1981/82. шк. год. орден »Заслуга за народ», Ирге Ирена је добитник Октобарске награде шк. год.1985/86., Марија Маринковић је добитник Ордена заслуга за народ, 1986/87.шк. год. Ковачев Станки награда «Јован Микић Спартак» и Емилији Мартинек Грубанов шк.2002/03. год. награда «Ђорђе Натошевић».

Због великог броја учешћа ученика на такмичењима и освајања бројних награда, навешћемо само податке са републичких, савезних и међународних такмичења;

- шк. године 1985/86. ученик Саламон Золтан освојио 3. место на савезном такмичењу из физике,

- 1986/87. ученик Долинка Игор 3. место савезно из математике,

- ученик Ласло Габор 1. место републичко из ТО

- 1987/88. ученик Долинка Игор 1. место савезно из физике

- 1988/89. ученици Лазарек Арсен и Варга Виктор 2. место републичко из ТО

- екипа школе 3. место републичко из ТО,

- ученик Небојша Гвозденовић 1. место савезно из математике

- 1996/97. ученик Чањи Ева 3. место републичко из мађарског језика

- 2000/01. ученик Лакатош Золтан 3. место републичко из физике,

ученик Ловас Золна 2. место републичко из српског језика као нематерњег,

ученик Башић Томислав 2. место републичко из географије,

ученик Лазаревић Драгослав 3. место републичко из географије

- 2001/02. ученик Лакатош Золтан 2. место републичко из физике

- 2002/03. ученик Тркља Нора 3. место савезно из физике,

ученик Лакатош Золтан 2. место републичко из физике

ученик Ковачевић Немања 2. место републичко из ТО   

ученик Цветојевић Јелена 3. место републичко из биологије

- 2003/04. ученик Молнар Елеонора 1. место републичко из мађарског језика

ученик Киш Анет 2. место републичко из мађарског језика,

ученик Киш Андреа 2. место републичко из мађарског језика

ученик  Тркља Нора 2. место савезно из физике

ученик Цветојевић Јелена 3. место републичко из биологије     

- 2004/05. ученик Биргермајер Анета 1. место републичко из мађарског језика

ученик Молнар Елеонора 2.место републичко из мађарског језика

 

Посебно наводимо имена ученика који су добили награду Извршног већа Војводине:

- 2002/03. ученицa Крижњак Рената, из области ликовне културе

- 2003/04. ученици Њерш Норберт, Дудаш Чаба и Беркеш Беатрикс

- 2004/05. ученик Дудаш Чаба из области ликовне културе

- 2005/06. ученик Грубанов Рамона из области ликовне културе

- 2006/07. ученик Продановић Вукашин 3. место на републичком такмичењу из историје

- 2008/09. ученица Проле Лаура 1. место на републичком такмичењу из мађарског језика

- 2014/15. ученици Александра Максимовић и Варга Петер 1. место на републичком такмичењу из ликовне културе.

 

Угледни ђаци ...

Школа не поседује податке о угледним ученицима, на основу сведочења старијих колега, Долинка Игор, намлађи доктор математике и професор на ПМФ у Новом Саду, Михајло Ковач, публициста, новинар и бивши амбасадор СЦГ, Ђорђевић Симонида академски сликар, Торок Мелинда академски сликар, Паленчар Жужана академски сликар примењене уметности и Корхец Жужана академичар историје уметности.

                       

ТРАДИЦИОНАЛНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Наша школа је три пута била домаћин традционалних сусрета «Змајевих школа» (1976/77.,1981/82 и 1999/2000.), шеснаест година је домаћин рецитаторског такмичења на мађарском језику «Немеш Нађ Агнеш» на покрајинском нивоу. Већ три године школа организује манифестацију «Отворена врата» за будуће прваке којим промовишемо рад школе и дајемо све потребне информације будућим првацима као и маскембал поводом одласка зиме «Терање зиме». Дугогодишњи смо домаћини  општинског такимчења из физике. У традицији школе су наградне ескурзије за ученике наше школе који су постигли изузетне резултате на такмичењима као и «Дани буквара» у 1. разредима. Дан школе се обележава сваке године 24. новембра, а уз то школа расписује ликовни и литерарни конкурс на одређену тему из Змајеве поезије.

 

ДАНАШЊА ШКОЛА

Школа има 30 одељења и два одељења продуженог боравка. Настава је двојезична тј. у сваком разреду је по једно одељење где се настава изводи на мађарском језику. Наставника има 36, а учитеља 18, као један педагог и психолог. Школа данас броји око 600 ученика.

Највиша оцена рада школе

Вредновање квалитета рада, такозвана екстерна евалуација – до сада најозбиљнија провера начина рада свих школа. Просветни саветници задужени су да провере школску документацију, присуствују настави, интервјуишу ђаке, запослене, родитеље и дају објективан суд о условима боравка и рада, стручности предавача, успеху ученика у школама, а циљ је унапређивање квалитета наставе.

Ова провера није заобишла нити нашу школу, те је 2016. године, након детаљне провере и разговора са директором, запосленима, родитељима и ученицима, вреднована и добила је максималну оцену (4) на основу извештаја Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Тиме је потврђено да улажемо максимум како бисмо својим ђацима пружили најбоље услове и подршку у њиховом образовању и одрастању.

Студијска и истраживачка путовања

Школске 2006/07. год. по први пут, ученици који имају склоности ка природним наукама, ишли су на једнодневно студијско путовање у Бг где су посетили Музеј Николе Тесле и Ботаничку башту.

 

Библиотека, кабинети ...

Школа има 18 кабинета и 2 мање помоћне просторије где се изводи  настава техничког образовања. Последњих година а нарочито од 2002/2003 почело је значајније урећење кабинета постављање нових подова, завеса измена дотрајалих табли и намештаја. Уређена је мултимедијална учионица у оквиру ШРП-а и мања учионица за пројекције. У одвојеној згради је библиотека са 19946 књига, лектира, енциклопедија и приручника. Ту се изводе и часови када се ради нека лектира а и одржавају се сусрети са писцима. На истом спрату је и просторија продуженог боравка где раде две групе ученика на српском и мађарском језику, просторија је солидно опремљена и функционално уређена. У приземљу зграде библиотеке налази се свечана сала са мањом бином у којој се одржавају приредбе и сусрети са глумцима и другим јавним личностима. Осим тога, школа је 2011. године, средствима покрајинског секретаријата за спорт, добила и највећу тартан подлогу на простору северно-бачког округа за уређење школских терена. Данас двориште школе украшавају два кошаркашка терена, рукометни и одбојкашки терен у потпуности оспособљен за извођење наставе и за сва школска такмичења.

Школа има сређену медијатеку, учила и наставна помагала.

 

Јован Јовановић Змај

Јован Јовановић Змај је рођен у Новом Саду 6. децембра (24. новембра по јулијанском календару) 1833. у угледној грађанској породици. Основну школу је похађао у Новом Саду, а гимназију у Новом Саду, Халашу и Пожуну. После завршене гимназије уписао је студије права у Пешти, а студирао још и у Прагу и Бечу. За његово књижевно и политичко образовање од посебног значаја је боравак у Бечу, где је упознао Бранка Радичевића, који је био његов највећи песнички узор. Такође у Бечу упознао се и са Светозарем Милетићем и Ђуром Јакшићем.

После завршених студија права, Змај се 1860. вратио у Нови Сад и као један од најближих Милетићевих сарадника постао службеник у новосадском магистрату. Ту се упознао са својом будућом супругом Ружом Личанин. Љубав и срећан породичан живот надахнули су Змаја да напише циклус (збирку) песама Ђулићи (од турске речи Gül, што значи ружа).

Ипак, служба у магистрату није му одговарала, па ју је напустио и посветио се књижевном раду. Тада је покренуо књижевни часопис Јавор и сатирични лист Комарац. Године 1863. преселио се у Пешту, где је радио у Матици српској и као надзорник Текелијанума. Године 1864. покренуо је сатирични лист Змај (игра речима, пошто је 3. мај по јулијанском календару био дан одржавања Мајске скупштине 1848), чији ће назив постати саставни део његовог имена.

Године 1870. Змај је завршио студије медицине, вратио се у Нови Сад, где је започео своју лекарску праксу. Овде га је убрзо задесила породична трагедија: умрла су му деца, а потом и жена. Из ове породичне трагедије произишао је низ елегичних песама објављене под заједничким називом Ђулићи увеоци.

Преминуо је 14. јуна (1. јуна по јулијанском календару) 1904. у Сремској Каменици.

Јан
5
2018
ЈАВНА НАБАВКА - школа у природи

Позив за јавну набавку мале вредности- набавка услуга извођења екскурзија ученика првог и другог, четвртог, петог, шестог и седмог и осмог разреда у школској 2017/2018. години, за ученике ОШ“ ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ“ Суботица - ЈН бр.3/17

PDF DocumentPDF Document
Окт
9
2017
ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ 2/17

Настава у природи за ниже разреде 

PDF DocumentPDF Document
Јан
6
2017
Екскурзије

У документима испод можете пронаћи позив за јавну набавку мале вредности - набавка услуга извођења екскурзија ученика првог, трећег и четвртог, петог, шестог, седмог и осмог разреда у школској 2016/2017. години, за ученике ОШ “ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ“ Суботица - ЈН…

Нов
25
2016
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА

Уговор се додељује понуђачу „Суботица-транс“ из Суботице, Сегедински пут 84, понуда дел.бр: 38-2009 од 22.11.2016. године.

PDF Document
Нов
11
2016
ШКОЛА У ПРИРОДИ

јавна набавка мале вредности- набавка услуга извођења наставе у природи ученика другог,трећег и четвртог разреда у школској 2016/2017.

PDF DocumentPDF Document
Феб
22
2014
JAВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ

Набавка добара - електричне енергије јавна набавка мале вредности бр. ЈНМВ 3/14

PDF DocumentPDF Document
Феб
17
2014
ЈАВНА НАБАВКА МAЛЕ ВРЕДНОСТИ

закупа опремљеног простора за извођење наставе Школе за основно образовање одраслих у Суботици са пратећим комуналним трошковима, ЈНМВ 2/14 

PDF DocumentPDF Document
Јан
29
2014
ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ

Позив за подношење понуда за јавну набавку - добра - ужина за ученике од првог до осмог разреда у школи. JНБР 01/14

PDF DocumentPDF Document